در اين مقاله يكي ديگر از مباحث حقوق يعني تفاوت اعسار و ورشكستگي را مورد توجه قرار داده و موارد قانوني آن را بررسي ميكنيم. در همين زمينه با توجه به نكات وكيل پايه يك طالقاني و تفاوت اعسار و ورشكستگي ، اين موضوع را بررسي ميكنيم.
وكيل پايه يك و بيان تفاوت اعسار و ورشكستگي
مفاهيم متعدد حقوقي نياز به معرفي دارند از اين رو در هر يك از مقالهها سعي ميكنيم يكي از اين مفاهيم را مورد توجه قرار دهيم. در اين مقاله به دو مورد از مفاهيم در حوزه مالي يعني ورشكستگي و اعسار ميپردازيم ضمن اينكه تفاوت اين دو مطلب را با يكديگر بيان ميكنيم. هر دو مفهوم به معناي ايجاد وضعيتي است كه در آن شخص توانايي پرداخت بدهي مالي خود را ندارد. در اين وضعيت بايد اعسار يا ورشكستگي خود را اعلام نمايد. در عين حال لازم است بدانيم چه زماني شخص درخواست اعسار ميدهد و چه زماني اعلام ورشكستگي ميكند. در اين مطلب ضمن معرفي هر يك از اين مفاهيم و پاسخ به سوال فوق قصد داريم با توجه به نكات وكيل پايه يك و بيان تفاوت اعسار و ورشكستگي اين موضوع را بررسي كنيم.
با توجه به اينكه اعلام ورشكستگي و دادخواست اعسار ميتواند در برخي از موارد از جلب و ساير مجازات جلوگيري نمايد، لازم است در زمان مقتضي نسبت به آن اقدام نماييد. در اين زمينه توصيه ميشود ضمن مشاوره با وكيل پايه يك، مراحل حقوقي را دنبال نماييد.
ورشكستگي چيست؟
در صورتي كه تاجر يا شركت تجاري نتوانند بدهي هاي خود را بپردازند بر اساس قانون بايد اعلام ورشكستگي نمايند. قانون تجارت نيز ورشكستگي را اين گونه تعريف مينمايد:
«ورشكستگي تاجر يا شركت تجاري در نتيجه توقف از تاديه وجوهي كه بر عهده اوست حاصل مي شود.»
ورشكستگي داراي شرايط قانوني است و تاجر يا شركت تجاري ورشكسته بايد بر اساس آن عمل نمايد. اولين قدم در ورشكستگي اعلام آن به مرجع قضايي است كه بر اين اساس به امور مالي و بدهيهاي او رسيدگي شود.
اعسار چيست؟
اصطلاح ديگري كه در حقوق و مباحث مالي مطرح ميشود، اعسار است. اين مفهوم نيز به معناي وضعيتي است كه شخص توان پرداخت بدهي خود را ندارد. در اين حالت به اين شخص اصلاحا معسر گفته ميشود.
اين در حالي است كه اعسار در انواع دعاوي مالي و خانواده و…، مطرح ميشود و مخصوص اشخاص غير تجاري است. براي مثال يك شركت نميتواند درخواست اعسار بدهد ولي شخصي كه توانايي پرداخت مهريه را ندارد ميتواند درخواست اعسار بدهد.
به گفته وكيل حقوقي قانون اجراي محكوميتهاي مالي، معسر را اين گونه تعريف ميكند:
«مُعسر كسي است كه به دليل نداشتن مالي به جز مستثنيات دين، قادر به تاديه ديون خود نباشد.»
در اين ماده منظور از مستثنيات دين مواردي است كه بر اساس قانون امكان وصول طلب از آنها وجود نداشته باشد.
موارد مستثنيات دين در قانون
قانون نحوه محكوميتها مالي، مستثنيات دين را مشخص نموده است كه به شرح زير است:
- منزل مسكوني كه عرفا در شان محكوم عليه در حالت اعسار او باشد.
- اثاثيه مورد نياز زندگي كه براي رفع حوائج ضروري محكوم عليه و افراد تحت تكفل وي لازم است.
- آذوقه موجود به قدر احتياج محكوم عليه و افراد تحت تكفل وي براي مدتي كه عرفا آذوقه ذخيره ميشود.
- كتب و ابزار علمي و تحقيقاتي براي اهل علم و تحقيق متناسب با شان آنها
- وسايل و ابزار كار كسبه، پيشهوران، كشاورزان و ساير اشخاص كه براي امرار معاش ضروري آنها و افراد تحت تكفلشان لازم است.
- تلفن مورد نياز مديون
- مبلغي كه در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت ميشود. (مشروط بر اينكه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عين مستأجره مورد نياز مديون بوده و بالاتر از شان او نباشد.)
تفاوت اعسار و ورشگستي
اين دو مفهوم حقوقي با وجود اينكه يك معنا دارند ولي نميتواند به جاي يكديگر به كار روند، چرا كه ماهيت و شرايط متفاوتي دارند. از جمله تفاوتهاي آنها ميتوان موارد زير را بيان كرد:
اعسار در قانون مدني و قانون اجراي محكوميتهاي مالي مطرح، در حالي كه ورشكستگي در قانون تجارت بيان شده است.
اعسار در دعاوي غير تجاري اعم از مالي و خانواده كاربرد دارد ولي ورشكستگي مختص اشخاص تجاري يعني تجار و شركتهاي تجاري است.
اعسار وضعيتي است كه بين طرفين دعوا اعتبار دارد. در حالي كه تاثير ورشكستگي بر تمام كساني كه از ورشكسته شكايت هم نكرده باشند، وجود دارد.
معسر ميتواند اختيار اداره و تصرف در اموال خود را دارد در حالي كه ورشكسته طبق قانون نميتواند در اموال خود تصرف كند.
براي اثبات اعسار، شاهد بايد به اين وضعيت شهادت دهد ولي در مورد ورشكستگي بر اساس نظر كارشناس رسمي دادگستري صورت ميگيرد.
وكيل پايه يك و بيان تفاوت اعسار و ورشكستگي
در اين مطلب علاوه بر معرفي هر يك از اين مفاهيم سعي كرديم مهمترين تفاوتهاي آنها را بيان كنيم. ضمن اينكه به توصيه وكيل حقوقي بايد به خاطر داشته باشيد كه اگر شركت تجاري به جهت عدم توانايي در پرداخت بدهيهاي خود دادخواست اعسار به دادگاه بدهد، قاضي بدون توجه به متن دعوا، آن را رد ميكند. چرا كه اصولا طرح دعوا اشكال دارد و لازم است در اين خصوص دعواي ورشكستگي مطرح شود. در نتيجه براي اينكه در دعاوي خود مشكلات حقوقي را به حداقل برسانيد، ضمن آشنايي كافي با مفاهيم حقوقي لازم است از وكيل دادگستري خوب كمك بگيريد.
براي آشنايي بيشتر با اين مطلب و انجام ساير امور حقوقي ميتوانيد با موسسه حقوقي آسايشگستران تماس بگيريد:
۰۲۱-۸۸۴۰۳۹۸۷