وكيل پايه يك در توضيح چك بلامحل

توضيح مسائل حقوقي ، گروه وكلاي آسايش گستران

وكيل پايه يك در توضيح چك بلامحل

۴۶ بازديد

در اين مقاله با موضوع وكيل پايه يك در توضيح چك بلامحل قصد داريم اين مبحث را از منظر قانوني بررسي كنيم.

چك بلامحل

وكيل دادگستري و توضيح مبحث چك بلامحل

چك يكي از مهم‌ترين ابزارهاي پرداخت به‌شمار مي‌رود كه استفاده نادرست از آن مي‌تواند مشكلات زيادي را براي شما به وجود آورد در نتيجه پيش از هر چيز لازم است با نحوه استفاده و شرايط قانوني آن اطلاع كافي داشته باشيد. در واقع قانون چك تمامي اين شرايط و ضوابط استفاده از چك را به‌طور كامل توضيح داده است. در اين مقاله يكي از مشكلاتي كه چك مي‌تواند براي شما ايجاد كند را بيان كرده‌ايم و نكات وكيل دادگستري و توضيح مبحث چك بلامحل را مورد توجه قرار داده‌ايم.

چك چيست؟

به گفته وكيل پايه يك از جمله ابزارهاي پرداخت كه رواج بسياري در معاملات به ويژه معاملات با مبالغ بزرگ دارد، چك است. اين ابزار مي‌تواند جايگزين پول باشد و مزاياي فراواني دارد. قانون چك را اين گونه تعريف كرده است:

ماده ۳۱۰ قانون تجارت:

«چك نوشته‌اي است كه به موجب آن صادر كننده وجوهي را كه نزد محال عليه دارد كلاً مسترد ‌يا به ديگري واگذار نمايد.»

چك بلامحل

چك بلامحل

قانون صدور چك نيز، چك را به دو دسته كيفري و بازرگاني تقسيم كرده و هر يك را به صورت جداگانه تعريف نموده است، بر اساس اين قانون، چك بارزگاني «سندي است كه طبق آن صادر كننده به بانك يا هر موسسه مالي و اعتباري دستور پرداخت مبلغ معين و موجود را به خود‌ يا ديگري مي‌دهد»

چك كيفري نيز «سندي است كه به موجب آن صادر كننده به بانك محال عليه دستور مي‌دهد وجه معيني را به وي يا ديگري پرداخت نمايد.»

توصيه مي شود در خصوص نحوه اقدام به تنظيم دادخواست يا پيگيري انواع چك با وكيل پايه يك دادگستري مشاوره داشته باشيم .

انواع چك در قانون

پس از آشنايي با چك لازم است انواع چك را بشناسيم و علاوه بر آن بدانيم كدام يك از چك‌ها كاربرد بيشتري بين افراد دارند. به گفته وكيل دادگستري چك بر اساس قانون صدور چك مصوب ۱۳۹۷، چهار نوع چك در قانون وجود دارد كه عبارت‌اند از:

چك عادي

چكي است كه اشخاص عهده بانك‌ ها به حساب جاري خود، صادر و دارنده آن تضميني جز اعتبار صادركننده آن ندارد. اين نوع چك، رايج‌ترين مدل چك است كه اكثرا افراد در مبادلات روزانه خود از آن استفاده مي‌نمايند.

چك بلامحل

چك بلامحل

چك تاييد شده

چكي است كه اشخاص عهده بانك ‌ها به حساب جاري خود، صادر و توسط بانك محال عليه پرداخت وجه آن تاييد مي‌شود. اين نوع چك ها مانند چك عادي هستند ولي از اعتبار بيشتري نسبت به آن‌ها برخوردارند. چرا كه بانك مبلغ آن را تاييد كرده و در صورت خالي بودن حساب، مبلغ را به دارنده مي‌پردازد.

چك تضمين شده

چكي است كه توسط بانك به عهده‌‌ همان بانك به درخواست مشتري صادر و پرداخت وجه آن توسط بانك تضمين مي‌شود. اين نوع چك در بين افراد اصطلاحا به چك رمز دار شناخته مي‌شود. اين چك توسط بانك صادر مي‌شود و از لحاظ ساختار مانند چك تاييد شده است.

چك مسافرتي

چكي است كه توسط بانك صادر و وجه آن در هر يك از شعب آن بانك يا توسط نمايندگان و كارگزاران آن پرداخت مي‌گردد. اين چك جايگزين خوبي براي حمل پول در سفرهاي تجاري و بازرگاني به شمار مي‌روند و امنيت بالايي نسبت به پول نقد دارد.

صدور چك بلامحل

چك در قانون يك ابزار پرداخت حال مانند اسكناس است. به اين معنا كه دارنده چك مي‌تواند به محض گرفتن چك از صادر كننده آن را نقد كند. در حالي كه عرفا چك يك ابزار پرداخت مدت دار به شمار مي‌رود. با اين وصف به گفته قانون تجارت اگر كسي با داشتن علم به عدم موجودي كافي در حساب خود، اقدام به صدور چك نمايد، چك بلامحل خواهد بود. در اين صورت دارنده با مراجعه به بانك در تاريخ صدور چك و عدم موجودي كافي اصطلاحا مي‌تواند چك را برگشت بزند.

چك كيفري

وكيل دادگستري و توضيح مبحث چك بلامحل بيان مي‌دارد، براي اينكه دارنده چك بلامحل بتواند از صادر كننده چك شكايت كند، لازم است در موعد مقرر قانوني يعني شش ماه گواهي عدم پرداخت را دريافت نمايد و در مدت شش ماه از دريافت اين گواهي اقدام به طرح دعواي كيفري بنمايد. پس از شكايت دادگاه به اين دعوا رسيدگي و حكم صادر مي‌كند. در صورت محكوميت صادر كننده چك، علاوه بر رد مبلغ به مجازات كيفري مانند حبس محكوم مي‌شود.

گواهي عدم پرداخت

دارنده چك پس از برگشت خوردن با مراجعه به بانك طبق شرايط قانوني مي‌تواند گواهي عدم پرداخت چك را دريافت نمايد. دريافت اين گواهي منوط به وجود شرايط زير است:

  • نبود يا كسري موجودي حساب
  • دستور عدم پرداخت وجه چك
  • وجود اختلاف در متن چك
  • نبود مطابقت امضا
  • صدور چك از حساب مسدود

از بين رفتن وصف كيفري چك

وجود برخي شرايط موجب مي‌شود، چك وصف كيفري خود را از دست بدهد و صرفا بتوان از آن شكايت حقوقي نمود. در اين ادامه اين شرايط را بيان مي‌كنيم:

  • گذشتن ۶ ماه از تاريخ صدور چك
  • عدم طرح شكايت كيفري پس از ۶ ماه از دريافت گواهي عدم پرداخت
  • صدور چك سفيد امضا
  • صدور چك مشروط
  • عدم صدور چك بابت تضمين (قيد تضمين در متن چك)
  • چك بدون تاريخ
  • چك به روز
  • انتقال چك به شخص ديگر پس از برگشت خوردن چك
  • صدور چك بابت معاملات نامشروع

براي آشنايي بيشتر با اين مطلب و انجام ساير امور حقوقي مي‌توانيد با موسسه حقوقي آسايش‌گستران تماس بگيريد:

 

۰۲۱-۸۸۴۰۳۹۸۷

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.